Αρχική » Βουλή Εφήβων

Αρχείο κατηγορίας Βουλή Εφήβων

2021/2022 Βουλή των Εφήβων ΚΣΤ΄ Σύνοδος 2021-2022

Βουλή των Εφήβων ΚΣΤ΄ Σύνοδος 2021-2022: Συμμετοχή ΓΕΛ Νυρεμβέργης

Η «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων που διοργανώνεται από το 1995 σε ετήσια βάση. Από τη Θ΄ Σύνοδο (2003-2004) το πρόγραμμα διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της  Α΄ και της Β΄ τάξης όλων των Λυκείων της χώρας, της Κύπρου και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Εκλέγονται 300 «έφηβοι βουλευτές» από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Απόδημο Ελληνισμό (260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από τον απόδημο Ελληνισμό).

Κάθε χρόνο στο πρόγραμμα μετέχουν οκτώ μαθητές ως «έφηβοι βουλευτές επικρατείας». Από αυτούς, τέσσερις επιλέγονται από σχολεία που έχουν να επιδείξουν σημαντική δραστηριότητα σε θέματα περιβαλλοντικού, πολιτιστικού ή κοινωνικού χαρακτήρα (όπως περιβαλλοντικές δράσεις, εθελοντισμός, συμμετοχή μαθητών σε ΜΚΟ, έκδοση εφημερίδας, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.) και τέσσερις από σχολεία ειδικής εκπαίδευσης και εσπερινά Λύκεια.

Αν επιλεγεί κάποιος ως τακτικός «έφηβος βουλευτής» τότε τι γίνεται;

Συμμετέχει στις εργασίες της «Βουλής των Εφήβων», που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Αθήνα, στο κτήριο της Βουλής.

Το ΓΕΛ Νυρεμβέργης συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας – Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή ΚΣΤ΄ Σύνοδος 2021-2022 (για πληροφορίες πατήστε εδώ)  11  μαθητές της  Α΄ και Β΄ Λυκείου δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς  την κ. Κατούδη Χρυσή και την  Δρ. Παναγιώτου Άννα.

Στις 29 Μαρτίου 2022 οι μαθητές του σχολείου που έχουν ενταχθεί στην ομάδα της συμμετοχικής δράσης της Βουλής των Εφήβων του ΓΕΛ Νυρεμβέργης με την καθοδήγηση των εμψυχωτών παρακολούθησαν τη διαδικτυακή εικονική περιήγηση στην αίθουσα των συνεδριάσεων, στο περιστύλιο και στην αίθουσα Ελευθέριος Βενιζέλος όπου φιλοξενείται η επετειακή έκθεση που επιμελήθηκε η Βιβλιοθήκη της Βουλής όπου υπάρχουν εικαστικά τεκμήρια και κείμενα που αφηγούνται την πορεία των Ελλήνων προς την Ελευθερία. Την διαδικτυακή περιήγηση στην έκθεση διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Τον Απρίλιο του 2022 η μαθήτρια Βαρδούλη Μάρθα, (αντικαταστάτρια τη Παπαδοπούλου Δήμητρα) από την Β΄ Λυκείου επιλέχθηκε ομόφωνα από την ομάδα δράσης  και αντιπροσώπευσε  επάξια το ΓΕΛ Νυρεμβέργης στη Βουλή των Εφήβων 13 ως 15 Ιουλίου 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων της ΚΣΤ΄ Συνόδου 2021-2022 η οποία έλαβε χώρα διαδικτυακά.

Η Ομάδα Δράσης του ΓΕΛ Νυρεμβέργης: ΕΦΗΒΟΙ ΜΕ ΟΡΑΜΑ

Μαθητές που συμμετείχαν:

Α΄ Λυκείου

Μόκκας Κωνσταντίνος

Μουμτζίδης Άγγελος Κωνσταντίνος

Β΄Λυκείου

Βαρδούλη Μάρθα

Βούλγαρης Αριστοτέλης

Γεωργίου Αθανάσιος

Ιωαννίδης Σπυρίδων

Καλύβας Λάζαρος

Κοντογιώργης Δημήτριος Πανταζής

Παπαδοπούλου Δήμητρα

Προδρομίδης Αριστοτέλης

Στράτης Στέφανος

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η αν. Διευθύντρια

Δρ. Παναγιώτου Άννα