Αρχική » Δράσεις
Αρχείο κατηγορίας Δράσεις
Επικοινωνία με τον μουσικό και καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Χρυσόστομο Σταμούλη
9 Ιουνίου 2025
Για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος
Συνάντηση με τον μουσικό και καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
Χρυσόστομο Σταμούλη
Την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή συνάντηση των τάξεων Β1 και Β2 του ΓΕΛ Νυρεμβέργης με τον μουσικό και καθηγητή της θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Χρυσόστομο Σταμούλη, παρουσία των καθηγητριών κας Αναστασίας Γκίτση, Άννας Λύκου και Δέσποινας Δημητριάδου
Ο κος Σταμούλης αφού παρουσίασε με ευσύνοπτο τρόπο την σημασία της θρησκευτικότητας στη ιστορία της ανθρωπότητας εστίασε κυρίως στην έννοια του προσώπου και της συνάντησής του με τον Θεό. Αναφέρθηκε τόσο σε σπουδαίους θεολόγους αλλά και ποιητές συνδέοντας την ανθρώπινη θρησκευτικότητα και πίστη με τις έννοιες του φωτός, της ομορφιάς και του έρωτα εστιάζοντας κυρίως στην χριστιανική έννοια της αγάπης που υπερπηδά κάθε δυσκολία και επεκτείνεται πέρα από τον παρόντα χρόνο και χώρο.
Εν συνεχεία απάντησε στα ερωτήματα των μαθητών και μαθητριών, ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω : Πως αποδεχόμαστε το διαφορετικό; Έχουν ανάγκη οι νέοι της εποχής μας τον θεολογικό λόγο; Με ποιον ρυθμό μπορεί να συμβαδίσει η Εκκλησία του σήμερα με την κοινωνία του σήμερα; Πως μπορεί να βοηθήσει η πίστη τους νέους να μεταμορφώσουν τον εαυτό τους και πως τον κόσμο γύρω τους; Έχει ευθύνη η Εκκλησία για την απομάκρυνση των νέων από την πίστη;
Στην ωριαία αυτή συνάντηση οι μαθητές και μαθήτριες αποκόμισαν πολλές πληροφορίες σχετικά με την σπουδαιότητα της παράδοσης και των θρησκευτικών μνημείων, την σύνδεση της τέχνης με την θεολογία, το επαναστατικό μήνυμα του Χριστού, την αναγκαιότητα αρμονικής συνύπαρξης με τις άλλες θρησκείες και την σημασία των εννοιών αγάπη, συμπεριλητικότητα και καταλλαγή.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του project “θέλω να (σε) μάθω” που από το 2019 (υπό την οργάνωση κι επιμέλεια της εκπαιδευτικού ΠΕ 01 κας Αναστασίας Γκίτση) καλεί εκλεκτούς/ές προσκεκλημένους/ες από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών να συνομιλήσουν με τα παιδιά.
Ακολουθεί βιογραφικό του καθηγητή: Ο Χρυσόστομος Σταμούλης είναι Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Durham της Αγγλίας.
Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής και έχει δώσει διαλέξεις στην Ευρώπη, στην Ασία και στις Η.Π.Α.
Τελευταία έργα του είναι: Mind the Gap. Κείμενα για μια θεολογία στο ύψος της αγάπης,, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2025· Holy Beauty. Prolegomena to an Orthodox Philocalic Aesthetics, εκδ. James Clarc, London 2022· Broken Bridges. An Introduction to Orthodox Fundamentalism, εκδ. Sebastian Press, Alhambra|California 2021· Φάγαμε ήττα. Κείμενα για τον αυτοεγκλωβισμό της Ορθοδοξίας, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2021.
Για δύο θητείες (2011-2013 και 2013-2015) υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.
Από 1/9/2021 έως και 31/8/2024 υπήρξε Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Είναι Άρχων Διδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και μέλος πολλών επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Θρησκευτικού Φονταμενταλισμού της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως.
Είναι μέλος
- της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, της Εκκλησίας της Ελλάδος.
- του Διοικητικού Συμβουλίου του Κε.Δ.Α.Κ. (Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομιάς).
- τουThe Maliotis Cultural Center Committee (Hellenic College|Holy Cross της Αρχιεπισκοπής Αμερικής).
- της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού «Θεολογία», της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
- του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.
Έκανε μουσικές σπουδές (φλάουτο, ανώτερα θεωρητικά) στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 1991 διευθύνει τη Μεικτή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης, η οποία από 1/9/24 μετονομάσθηκε σε Μεικτή Χορωδία «Φωνές» Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Θεσσαλονίκης. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη σύνθεση και έχει εκδώσει έξι ψηφιακούς δίσκους.
–
Ακολουθεί σχετικό video :
Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας
22 Μαΐου 2025
Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας
Συνάντηση με την βιολόγο Βίκυ Κλεφτογιάννη.
Την Πέμπτη στις 22 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή συνάντηση των τάξεων Β1 και Β2 του ΓΕΛ Νυρεμβέργης με την περιβαλλοντική βιολόγο και συγγραφέα Βίκυ Κλεφτογιάννη, παρουσία των καθηγητριών κας Αναστασίας Γκίτση και Άννας Λύκου.
Η κυρία Κλεφτογιάννη αφού παρουσίασε με ευσύνοπτο τρόπο την σημασία της βιοποικιλότητας για τη λειτουργικότητα των οικοσυστημάτων και τη βιωσιμότητα της ζωής στον πλανήτη, απάντησε στα ερωτήματα των μαθητών και μαθητριών, ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω : Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τους οικότοπους; Ποια η σημασία της βιοποικιλότητας για τον σύγχρονο άνθρωπο; Πως μπορεί να συμμετάσχει έμπρακτα ο πολίτης στην προστασία του περιβάλλοντος;
Στην ωριαία αυτή συνάντηση οι μαθητές και μαθήτριες αποκόμισαν πολλές πληροφορίες σχετικά με την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα αλλά και με τους σημαντικότερους παράγοντες που ασκούν πίεση στη βιοποικιλότητα όπως π.χ. αποψίλωση, εντατική μονοκαλλιέργεια, αστικοποίηση, η άμεση εκμετάλλευση, όπως η θήρα και η υπεραλίευση, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και τα χωροκατακτητικά ξένα είδη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του project “θέλω να (σε) μάθω” που από το 2019 (υπό την οργάνωση κι επιμέλεια της εκπαιδευτικού ΠΕ 01 κας Αναστασίας Γκίτση) καλεί εκλεκτούς/ές προσκεκλημένους/ες από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών να συνομιλήσουν με τα παιδιά.
Ακολουθεί βιογραφικό της κυρίας Κλεφτογιάννη: Η Βίκυ Κλεφτογιάννη είναι Βιολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Βιολογία και διδακτορική διατριβή στη Συμμετοχική Περιβαλλοντική Διαχείριση. Έχει απασχοληθεί στην υλοποίηση και επιστημονική επίβλεψη έργων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, σε θέματα διατήρησης βιοποικιλότητας και προστασίας ειδών και οικοτόπων, με έμφαση στην ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην προστασία του περιβάλλοντος. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει έργο βραβευμένο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, σχετικά με την ανάπτυξη μοντέλου που ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών. Εργάζεται στο Πράσινο Ταμείο και διδάσκει ως εξωτερική συνεργάτιδα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ασχολείται παράλληλα με τη λογοτεχνία, έχοντας εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Κέδρος και ένα θεατρικό έργο από τις εκδόσεις Βακχικόν.
–
Παγκόσμια ημέρα Ποίησης

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα ποίησης και υπό την καθοδήγηση της ποιήτριας και καθηγήτριας τους Αναστασίας Γκίτση, οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου του ΓΕΛ Νυρεμβέργης επέλεξαν να στείλουν το δικό τους video χρησιμοποιώντας τα λόγια του αγαπημένου τους ποιητή Μιχάλη Γκανά.
– Ημέρα μνήμης 28 Φεβρουαρίου 2023 –
Σκέψεις των μαθητών-τριών του ΓΕΛ Νυρεμβέργης στην επέτειο μνήμης των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Δράση για την πρόληψη του Σχολικού Εκφοβισμού





Σχολική εορτή των τριών Ιεραρχών
Οι μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Γενικού Λυκείου Νυρεμβέργης τιμούν με τον δικό τους και νεανικό και ευφάνταστο τρόπο τους προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, τους Τρεις Ιεράρχες: Μέγα Βασίλειο, Ιωάννη Χρυσόστομο και Γρηγόριο Ναζιανζηνό ή Θεολόγο.
Συμμετέχουν: Μαθητές της Α Λυκείου, Β Λυκείου και Γ Λυκείου
Υπεύθυνη καθηγήτρια / video editing: Αναστασία Γκίτση
Για να δείτε το video πατήστε : Τρεις Ιεράρχες
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023 / διαδικτυακή συνάντηση
Οι μαθήτριες και μαθητές του τμήματος Α1 του ΓΕΛ Νυρεμβέργης, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αναστασίας Γκίτση σε συνέχεια του γενικού project “θέλω να (σε) μάθω” που πραγματοποιείται κάθε χρονιά (από το 2019), εορτάσαν στις 26 Απριλίου 2023 την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, μ’ εκλεκτές προσκεκλημένες τις κυρίες Αγγελική Λάλου (συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων) και Ναταλία Καπατσούλια (εικονογράφος παιδικών βιβλίων).
Οι μαθήτριες κι οι μαθητές διδάχθηκαν, μέσα από την δράση, την άλλη πραγματικότητα της λογοτεχνίας και της εικονογράφησης, την αμεσότητα της τέχνης μέσω της προσωπικής συνάντησης με το βιβλίο και τις εικόνες τους. Επιπρόσθετα εντυπωσιάστηκαν από την προσήνεια των προσκεκλημένων δημιουργών, που εξέφρασαν ανθρώπινα και απροσποίητα τις ανησυχίες τους, το πάθος τους και κυρίως την καθημερινότητα στο εργαστήρι της έμπνευσης τους!Ερωτήσεις απαντήθηκαν, νέες δημιουργήθηκαν και το rendez-vous ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά!
Οι μαθητές και μαθήτριες συμπονούν…
Οι νέοι αισθάνονται…
Οι νέοι θέλουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα…
Με πρόταση της Α’ λυκείου και με παρότρυνση του 15μελούς
το Λύκειο Νυρεμβέργης σύσσωμο συντονίστηκε και έστειλε το δικό μου μήνυμα…
12 λεπτά… 57 μαύρα μπαλόνια…
πένθος που δεν θα ξεχαστεί!
Το Σάββατο στις 18 Μαρτίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων που χάσανε τη ζωή του στα Τέμπη.
Φωτογραφίες: Διονύσης Κωνσταντάτος Ζωγραφιά: Ε. Αρζίδη (Γ’ Λυκείου)
διαδικτυακή συνάντηση: “γνωρίζω-γνωρίζομαι”
γνωρίζω – γνωρίζομαι
Διαδικτυακή συνάντηση μαθητών ΓΕΛ Νυρεμβέργης με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ- Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Σερρών και το ΕΝΕΓΥΛ- Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Σερρών

δράση 2023

δράση 2023
Στις 14 Φεβρουαρίου υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών: Αναστασίας Γκίτση, Άννας Λύκου και Στυλιανού Χριστοδουλάκη, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση μαθητών των τμημάτων Β1 και Β2 του Ελληνικού Γενικού Λυκείου Νυρεμβέργης και μαθητών τμημάτων των σχολείων Ειδικής Αγωγής του Ν. Σερρών. Πιο συγκεκριμένα, από τα ειδικά σχολεία συμμετείχαν μαθητές της Δ΄ γυμνασίου του ΕΝΕΕΓΥΛ και μαθητές από το τμήμα της Κηπουρικής του ΕΕΕΕΚ.
Ο παιδαγωγικός σκοπός της συνάντησης ήταν η επαφή και η γνωριμία μαθητών και μαθητριών γενικής και ειδικής αγωγή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής Webex και η εμπειρία της συνάντησης, σύμφωνα με τους μαθητές μετά το πέρας της, υπήρξε μοναδική.
Οι μαθητές και μαθήτριες αρχικά συστήθηκαν, αναφέροντας τα αγαπημένα διδακτικά τους αντικείμενα. Κατόπιν, τοποθετήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά στη σχολική καθημερινότητά τους, εστιάζοντας σε διαφορές ή ομοιότητες σε σχέση με το είδος του σχολείου, γενικό/ειδικό και σε σχέση με τη χώρα, Ελλάδα/Γερμανία. Ακόμα, έγινε αναφορά στις καιρικές συνθήκες των δύο χωρών και ειδικότερα στις δύο πόλεις Σέρρες και Νυρεμβέργη. Διαπιστώθηκε ότι αρκετοί μαθητές που φοιτούν στη Γερμανία γνώριζαν την πόλη των Σερρών καθώς την είχαν επισκεφτεί. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με έναν εγκάρδιο αποχαιρετισμό και χειροκροτήματα από τους συμμετέχοντες μαθητές. Στο τέλος ακολούθησε γενική αποτίμηση της συνάντησης.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία.
Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, είναι σημάδι ντροπής για τις κοινωνίες μας
και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη!
Συμμετοχή μαθητών/τριών: Α΄ Λυκείου
Φωτογραφία: Λύτρα Ελένη, 10m Γυμνασίου
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αικατερίνη Καρτάλη (ΠΕ11)
Συντονιστής: Θεόδωρος Αζούδης (ΠΕ02)