Αρχική » Αρθρα του/της Αναστασία Γκίτση

Αρχείο συντάκτη Αναστασία Γκίτση

εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση

“εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση”

Μια καινοτόμο δράση δημιουργίας διαύλου μεταξύ του παρελθοντικού και παροντικού λογοτεχνικού κειμένου, αλλά και προβολής της ποίησης μέσω της απαγγελίας των μαθητών/τριών με τη χρήση και μεθοδολογία των νέων τεχνολογιών. Ως βασικό σκοπό έχει να φέρει σε επαφή τους μαθητές με την ποίηση και τον  δραματοποιημένο τρόπο απαγγελίας και εκφοράς της μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και ασκήσεις αναπνοής. Σε συνεργασία με τον ερευνητικό φορέα Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών

Υπεύθυνη καθηγήτρια Αναστασία Γκίτση

Διαβάστε παρακάτω τα ποιήματα των μαθητών και μαθητριών που συνέθεσαν οι ίδιοι/ες με αφορμή τον στίχο του σπουδαίου ποιητή Τίτου Πατρίκιου “εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση”

 

 

 

 

Σχολική εορτή των τριών Ιεραρχών

Οι μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Γενικού Λυκείου Νυρεμβέργης τιμούν με τον δικό τους και νεανικό και ευφάνταστο τρόπο τους προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, τους Τρεις Ιεράρχες: Μέγα Βασίλειο, Ιωάννη Χρυσόστομο και Γρηγόριο  Ναζιανζηνό ή Θεολόγο. 

Συμμετέχουν: Μαθητές της Α Λυκείου, Β Λυκείου και Γ Λυκείου

Υπεύθυνη καθηγήτρια / video editing: Αναστασία Γκίτση

Για να δείτε το video πατήστε : Τρεις Ιεράρχες

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023 / διαδικτυακή συνάντηση

Οι μαθήτριες και μαθητές του τμήματος Α1 του ΓΕΛ Νυρεμβέργης, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αναστασίας Γκίτση σε συνέχεια του γενικού project “θέλω να (σε) μάθω” που πραγματοποιείται κάθε χρονιά (από το 2019), εορτάσαν στις 26 Απριλίου 2023 την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, μ’ εκλεκτές προσκεκλημένες τις κυρίες Αγγελική Λάλου (συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων) και Ναταλία Καπατσούλια  (εικονογράφος παιδικών βιβλίων).

 

 Οι μαθήτριες κι οι μαθητές διδάχθηκαν, μέσα από την δράση, την άλλη πραγματικότητα της λογοτεχνίας και της εικονογράφησης, την αμεσότητα της τέχνης μέσω της προσωπικής συνάντησης με το βιβλίο και τις εικόνες τους. Επιπρόσθετα εντυπωσιάστηκαν από την προσήνεια των προσκεκλημένων δημιουργών, που εξέφρασαν ανθρώπινα και απροσποίητα τις ανησυχίες τους, το πάθος τους και κυρίως την καθημερινότητα στο εργαστήρι της έμπνευσης τους!Ερωτήσεις απαντήθηκαν, νέες δημιουργήθηκαν και το rendez-vous ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά!

Μετά τη φοίτηση στο Ελληνικό Λύκειο

Δυνατότητες Σπουδών και Επαγγελματικές διέξοδοι για τους μαθητές και μαθήτριες

που φοιτούν στο Ελληνικό Γενικό Λύκειο της Νυρεμβέργης μετά το Λύκειο. 

 

Ομάδα Εργασίας της δράσης “…και μετά το Λύκειο τι;” / άξονας Σχέσεις Σχολείου-Οικογένειας.

Σχολικό έτος: 2022-2023: καθηγητές: Αναστασία Γκίτση. Άννα Μαρία Λύκου. Στυλιανός Χριστοδουλάκης.

Ευχαριστίες για τη βοήθεια και τις χρήσιμες πληροφορίες στους: Αριστείδη Κουντουρά (αν. Διευθυντής ΓΕΛ Νυρεμβέργης) και Συντονιστικό Γραφείο Μονάχου.

Οι μαθητές και μαθήτριες συμπονούν…

  

 

Οι νέοι αισθάνονται…

Οι νέοι θέλουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα…

Με πρόταση της Α’ λυκείου και με παρότρυνση του 15μελούς 

το Λύκειο Νυρεμβέργης σύσσωμο συντονίστηκε και έστειλε το δικό μου μήνυμα…

12 λεπτά… 57 μαύρα μπαλόνια…

πένθος που δεν θα ξεχαστεί!

Το Σάββατο στις 18 Μαρτίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου τρισάγιο  στη μνήμη των θυμάτων που χάσανε τη ζωή του στα Τέμπη.  

Φωτογραφίες: Διονύσης Κωνσταντάτος Ζωγραφιά: Ε. Αρζίδη (Γ’ Λυκείου)

 

διαδικτυακή συνάντηση: “γνωρίζω-γνωρίζομαι”

γνωρίζω – γνωρίζομαι

Διαδικτυακή συνάντηση μαθητών ΓΕΛ Νυρεμβέργης με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ- Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Σερρών και το ΕΝΕΓΥΛ- Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Σερρών

γνωρίζω-γνωρίζομαι
δράση 2023
γνωρίζω-γνωρίζομαι
δράση 2023

Στις 14 Φεβρουαρίου υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών: Αναστασίας Γκίτση, Άννας Λύκου και Στυλιανού Χριστοδουλάκη, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση μαθητών των τμημάτων Β1 και Β2 του Ελληνικού Γενικού Λυκείου Νυρεμβέργης και μαθητών τμημάτων των σχολείων Ειδικής Αγωγής του Ν. Σερρών. Πιο συγκεκριμένα, από τα ειδικά σχολεία συμμετείχαν μαθητές της Δ΄ γυμνασίου του ΕΝΕΕΓΥΛ και μαθητές από το τμήμα της Κηπουρικής του ΕΕΕΕΚ.

Ο παιδαγωγικός σκοπός της συνάντησης ήταν η επαφή και η γνωριμία μαθητών και μαθητριών γενικής και ειδικής αγωγή. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής Webex και η εμπειρία της συνάντησης, σύμφωνα με τους μαθητές μετά το πέρας της, υπήρξε μοναδική.

Οι μαθητές και μαθήτριες αρχικά συστήθηκαν, αναφέροντας τα αγαπημένα διδακτικά τους αντικείμενα. Κατόπιν, τοποθετήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά στη σχολική καθημερινότητά τους, εστιάζοντας σε διαφορές ή ομοιότητες σε σχέση με το είδος του σχολείου, γενικό/ειδικό  και σε σχέση με τη χώρα, Ελλάδα/Γερμανία. Ακόμα, έγινε αναφορά στις καιρικές συνθήκες των δύο χωρών και ειδικότερα στις δύο πόλεις Σέρρες και Νυρεμβέργη. Διαπιστώθηκε ότι αρκετοί μαθητές που φοιτούν στη Γερμανία γνώριζαν την πόλη των Σερρών καθώς την είχαν επισκεφτεί. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με έναν εγκάρδιο αποχαιρετισμό και χειροκροτήματα από τους συμμετέχοντες μαθητές. Στο τέλος ακολούθησε γενική αποτίμηση της συνάντησης. 

Wir denken grün – φυσικά σκεφτόμαστε, σκεφτόμαστε τη φύση!

Σημαντική διάκριση για το Ελληνικό Γενικό Λύκειο Νυρεμβέργης και την περιβαλλοντική δράση «Wir denken grün – φυσικά σκεφτόμαστε, σκεφτόμαστε τη φύση!», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αναστασία Γκίτση. 

Μετά από επιλογή μεταξύ 130 συνεργαζόμενων σχολικών μονάδων εσωτερικού και εξωτερικού με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών  επιλέχθηκε η παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της κυρίας Γκίτση και συγκεκριμένα το Project με τίτλο “wir denken grün” https://youtu.be/PrFo0RawVuc?t=3619 προκειμένου να κοσμήσει το εκπαιδευτικό Συνέδριο: “Ο δάσκαλος, ο σιωπηλός εργάτης της παιδείας”, το οποίο έλαβε χώρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις 8.10.2022 μέσα στο πλαίσιο των τριήμερων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων, που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης και το Ζωγράφειο Γυμνάσιο – Λύκειο. Η δράση τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ το τελικό παραγόμενο εκπαιδευτικό προϊόν που αποτελεί έκθεση φωτογραφίας με τα πορτρέτα των μαθητών του Λυκείου Νυρεμβέργης  εκτίθεται στην ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου και θα παραμείνει για ένα χρόνο. Εν συνεχεία θα εκτίθεται στην Μισιρλόγλειο Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη όπου και θα παραμείνει ως μόνιμη έκθεση.